Elérhetőségek
Phone:
Lázár-Horváth Zsuzsa (1950-2020)

A Balaton szerelmese

1950 októberében született Budapesten. Elkényeztetett, széltől is óvott leányzónak jellemzi magát, mikor 13. évesen Balatonszabadi-fürdőre költöztek. Ekkor kezdődött a Balaton iránti örök szerelme.

Gimnáziumi tanulmányait követően orvos szeretett volna lenni, ám az élet úgy hozta, hogy dolgozni kezdett: GELKA, Siotour, pénzügyi vonalon.

Ifjúságát beárnyékolta egy rosszul sikerült orvosi beavatkozás, aminek 7 év alatt további 13 műtét lett a következménye, ami erősen rányomta bélyegét egész életére.

1975-ben férjhez ment, 1976-ban és 1978-ban születtek a gyerekek és a férje óhajára otthon maradt anyának, háziasszonynak. Édesanyja halála után falura ( Bedegkér) költöztek, egy tanyára, majd 1996-ban visszaköltöztek Siófokra. – 36 év után – 1999-ben költöztek gyerekkora falujába, Ságvárra.

A Balatont nem tudta igazán elhagyni.

2000 lélekviharos nyarán, egy augusztus éjszakán telihold fénye ébresztette. De nem csak a Hold nézett rá, a szoba sötét sarkában különös fényjelenség lebegett és az éjszaka csendjében egy mély hang szólalt, „Elérkezett életed harmadik szakasza”.

Leírta hát, ami nem hagyta nyugodni, s a papírra vetett sorok meglepően, verssé álltak össze. Mintha szellem diktálná néha a sorok füzérét, amit a reggelek hűvös józanságával vagy átírt, vagy nem. Így írva ki magából a lélek mélyén gyűlő örömet, bánatot, a természet szépségei iránti csodálatát. 2004-ben egy kedves ságvári ismerős bemutatkozó estet szervezett és akkor állhatott először verseivel nyilvánosság elé.

Barátnője, Székely Zsuzsa bíztatására irodalmi portálokon regisztrált, s a kapott elismerő szavak további írásra ösztönözték.

Először a Napkorong antológiában szerepeltek nyomtatásban versei, majd megjelentek online irodalmi és verses portálokon mint például: a Holnap Magazin, a 7 torony Irodalmi portál, a POET.hu versportál, a Ma Irodalma, a Nyitott műhely, a Líra ART vagy a NAPÚT irodalmi és művészeti magazin.

Öt verseskötete jelent meg:

Ragyogás,

Percek súlya,

Holdvarázs,

Csillagtérkép

és a Remény serlege címmel.

Lázár-Horváth Zsuzsa (1950-2020)